in Desery, Kuchnia, Śniadania

Weekendowe śniadanie – chrupiące gofry orkiszowe

at

Kolejny weekend, chwila wytchnienia i okazja, aby zafundować sobie przyjemne, długie śniadanie w niedzielny poranek! Tym razem mam dla was przepis na chrupiące gofry orkiszowe. A do tego pyszna kawa frappe. Na zdrowie!

chrupiące gofry orkiszowe

Ostatnio rzadko który weekend mam wolny, więc tym bardziej wolny niedzielny poranek warto celebrować. Ja mam tak,  że jak zjem wypaśne śniadanie rano to cały dzień mam lepszy. Wpływa to na moje samopoczucie, a i na jakoś chce się więcej i lepiej. I ciągle obiecuję sobie, że dobre śniadanie zjem codziennie, a nie tylko w dni wolne, ale cóż, nie zawsze te obietnice są tak duże jak chęć zrobienia sobie drzemki rano… Czasem jednak duża ilość światła nie pozwala spać, dlatego dobrze jest te chwile wykorzystać, rozgrzać gofrownicę, ukręcić ciasto… Po całym tygodniu pracy każdemu należy się chwila zapomnienia! Jeszcze tylko spacer do ogrodu po świeże maliny, czerwone i żółte, jagody i miętę. 

Ostatnio zachęcałam do zrobienia na weekendowe śniadanie szakszukę z pomidorami, dziś padło na słodki posiłek. Gofry orkiszowe z owocami oprószone cukrem pudrem, a do tego mrożona kawa, na przykład zbożowa. Kto ma ochotę?

chrupiące gofry orkiszowe

Do przyrządzenia gofrów użyłam zmielonych płatków orkiszowych, a do ciasta dolałam trochę oleju, aby ciasto łatwiej odchodziło od gofrownicy. Gotowe, chrupiące gofry orkiszowe możesz podać z ulubionymi dodatkami: owocami czy dżemem. Kawę frappe przyrządzisz parząc kawę w małej ilości wrzątku. Potem wystarczy dolać zimnego mleka i kostki lodu.

Chrupiące gofry orkiszowe
Serves 2
Napisz recenzję
Drukuj
Czas
1 hr
Czas
1 hr
Składniki
  1. 1,5 szklanki zmielonych płatków orkiszowych
  2. 2 jajka
  3. 200 ml mleka
  4. 1 łyżka miodu
  5. łyżeczka proszku do pieczenia
  6. 1 łyżka oleju
Przygotowanie
  1. Żółtka zmiksować z miodem, mlekiem, zmielonymi płatkami, proszkiem do pieczenia i olejem.
  2. Ubić białka na sztywną masę.
  3. Wymieszać drewnianą łyżkę delikatnie białka z masą.
  4. Rozlewać na płytę gofrownicy ciasto i piec do zrumienienia.
  5. Studzić w pozycji pionowej na kratce, aby gofry nie zwilgotniały od pary.
Adapted from Lawendowy dom
Adapted from Lawendowy dom
Wyspa Inspiracji http://www.wyspainspiracji.pl/

Jestem ciekawa czy też lubicie gofry tak jak ja? Mogłabym się nimi zajadać o każdej porze! 

ZOBACZ TEŻ: PRZEPIS NA KLASYCZNE GOFRY PSZENNE

chrupiące gofry orkiszowe

Share:

Kasia Janeta

Pochodzę z pięknej mieściny na południu Polski. Miłośniczka podróży, kwiatów, książek i DIY. Staram się kreatywnie spędzać czas wolny. Na blogu piszę o tym, co mnie pasjonuje i inspiruje.

  • Magdalena Kocikowska

    Gofry, jak malowane, a do tego na zdrowej mące 🙂 ja się przysiadam! Kto ze mną?

    • Dorobię zatem jeszcze kilka porcji 🙂

      • Magdalena Kocikowska

        😀 dziękuję, dla mnie moga być aż dwa! mniammm 🙂 Miłego piknikowania!

  • No nieeee….. takie smakołyki przed śniadaniem! 🙂 ): ):

  • Kocham gofry,ale te wyglądają wręcz idealnie ! Zjadłabym <3

Inline
Inline