in Przepisy, Styl życia

Imbir w syropie do herbaty

at

Imbir w syropie to idealny dodatek do herbaty podczas tych coraz zimniejszych dni. Rozgrzewa i pomaga przy przeziębieniu. Robi się go szybko, a przechowywać można nawet miesiąc w lodówce. Czytaj dalej, aby wziąć przepis!

imbir w syropie

Ostatnio ciągle kupuję imbir. Doskonale rozgrzewa podczas tych listopadowych dni. Dodaję go do herbaty, do zupy dyniowej, a nawet zdarzyło mi się zjadać na surowo. Do jedzenia imbiru przekonała mnie Ania. Szybko rozprawił się z bólem gardła, a oprócz tego ma szereg innych ciekawych właściwości. Jesienią, a szczególnie teraz w listopadzie, jest idealnym dodatkiem do gorących napoi. Z imbiru zrobiłam prosty syrop, który wzbogaca mi teraz każdą czarną herbatę.

imbir w syropie

Imbir w syropie do herbaty
Napisz recenzję
Drukuj
Czas
2 hr 30 min
Czas
2 hr 30 min
Składniki
  1. 400 g imbiru
  2. 500 g cukru
  3. 500 ml wody
  4. 1 cytryna
Przygotowanie
  1. Imbir obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę.
  2. Zagotować wodę, rozpuścić w niej cukier i dodać imbir. Wycisnąć sok z cytryny i dodać do imbiru. Gotować na małym ogniu do uzyskania średniej gęstości syropu.
  3. Słoiczki wyparzyć i rozlać do nich gorący syrop z imbirem. Zakręcić i ustawić do góry dnem do ostygnięcia.
  4. Dodawać do czarnej herbaty.
Notatki
  1. Przechowywać w lodówce przez miesiąc.
Wyspa Inspiracji http://www.wyspainspiracji.pl/

 

Pomyślałam też o tym, żeby ten imbir obtoczyć w cukrze i zajadać jak kandyzowany imbir ze sklepu, a samego syropu użyć do herbaty – muszę to wypróbować! Jednak do tej pory wyjadam te kawałeczki z ciepłej herbaty – imbir jest pyszny, lekko pikantny i słodki. Do czarnej herbaty najlepszy, ale z zieloną też daje radę. 

imbir w syropie

Zobacz też: ROZGRZEWAJĄCY NAPÓJ IMBIROWY

rozgrzewający napój imbirowy

Kasia Janeta

Pochodzę z pięknej mieściny na południu Polski. Miłośniczka podróży, kwiatów, książek i DIY. Staram się kreatywnie spędzać czas wolny. Na blogu piszę o tym, co mnie pasjonuje i inspiruje.