in Kuchnia, Śniadania

Weekendowe śniadanie – jesienna jaglanka z jabłkami i cynamonem

at

Czas na kolejne weekendowe śniadanie – jaglanka z jabłkami i cynamonem. Dziś w roli głównej kasza jaglana, którą zajadam się ostatnio non stop. I pomyśleć, że jeszcze niedawno mi nie smakowała… Po takim rozgrzewającym śniadaniu nie zabraknie energii, pomimo takiej jesiennej pogody. 🙂

jaglanka z jabłkami i cynamonem

Próbowałam się przekonać do kaszy jaglanej wielokrotnie, z różnym skutkiem. Jakaś taka mdła, ale jej zdrowotne właściwości mocno mnie przekonały do tego, aby jeść ją regularnie. I tak wpadła do mój stół w postaci różnych deserów -na przykład ten kokosowy pudding z przepisu Simplife, a potem śniadań. Zapas szybko mi się skończył, bo ugotowaną na zapas kaszę wykorzystywałam na śniadanie – podgrzewałam z mlekiem, dodawałam owoce i kakao. Okazało się, że jaglanka może być pyszna!

Pierwsze próby z kaszą jaglaną były nieudane, wychodziła gorzkawa. Zaczęłam kupować kaszę w woreczkach, a przed ugotowaniem przelewałam ją wrzącą wodą kilkakrotnie. Jeśli coś zostało, chowałam do pojemnika i przechowywałam w lodówce – ostatnio reszta kaszy jaglanej to było moje wybawienie, gdy zachciało się coś słodkiego. Wystarczyło kakao i trochę miodu i zmiksowana masa robiła za prosty pudding czekoladowy. Oczywiście nie wierzcie zdjęciom – tak ładnie podane to jest tylko w wolny weekend.  Na co dzień zajadam w biegu, między szykowaniem się do pracy, a sprawdzaniem kolejnych mejli. Nie oznacza to jednak, że nie jest pysznie 😉

jaglanka z jabłkami i cynamonem

Kasza jaglana oprócz szeregu dobrych składników, posiada właściwości rozgrzewające, a przy tym jest lekkostrawna, dlatego polecana jest wiecznym zmarzluchom na taką jesienną pogodę. Właśnie dlatego stała się bohaterką kilku moich śniadań, a wersja z cynamonem bardzo przypadła mi do gustu. Najprostsza z możliwych i szybka do przygotowania, bo jestem z tych, którzy lubią sobie dłużej pospać rano przed pracą. 😉 Do tego herbatka z cynamonem i można zaczynać dzień. 

ZOBACZ MOJE ULUBIONE PRZEPISY NA ŚNIADANIA

Jaglanka z jabłkami i cynamonem
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
30 min
Czas przygotowania
30 min
Składniki
  1. 1 torebka kaszy jaglanej
  2. 1 łyżeczka cynamonu
  3. 1 łyżeczka miodu
  4. jabłko i inne ulubione owoce
Przygotowanie
  1. Jaglankę przepłukujemy pod gorącą wodą i wkładamy do garnka w wodą tak, aby przykryła woreczek. Wsypujemy płaską łyżeczkę cynamonu i gotujemy do miękkości. Jabłko pokroić w kostkę (zostawimy parę plasterki do dekoracji) i w małym garnuszku gotować z małą ilością wody, aż trochę zmięknie.Przekładamy do miseczki kaszę i jabłka, polewamy miodem i dekorujemy plasterkami jabłka.
Wyspa Inspiracji http://www.wyspainspiracji.pl/
 A wy w jakiej wersji lubicie jaglankę najbardziej?

 

Kasia Janeta

Pochodzę z pięknej mieściny na południu Polski. Miłośniczka podróży, kwiatów, książek i DIY. Staram się kreatywnie spędzać czas wolny. Na blogu piszę o tym, co mnie pasjonuje i inspiruje.

  • Uwielbiam kaszę jaglaną 🙂 Numer 1 w diecie odkwaszającej 🙂 Też jadam ją zwykle na słodko na mleku z miodem i owocami. Mój ulubiony deser z jaglanki to kuleczki rafaello – są pyszne 😀

    • Kuleczki Rafaello? Prosze o przepis <3 Brzmi pysznie!

  • Mmmm pyszności. Ja aktualnie jestem chora i od razu zaczęłam wcinać kaszę jaglaną, bo super osusza. Dzisiaj podałam z bigosem, ale planuję zrobić też coś na słodko na śniadanie

    • Słyszałam, że warto ją jeść w czasie choroby, na szczęście mnie jeszcze nie dopadło. Życzę ci zdrowia, Kinga:)

  • Też robię od czasu do czasu…

  • Mniam! Śniadanie pachnące jesienią. 🙂 Latem zajadałam się jaglanką, ale jakoś o niej zapomniałam – dziękuję Kasiu za przypomnienie! Jutro pichcę Twoją. 🙂