in Przepisy, Styl życia

Klasyczna gorąca czekolada – listopadowy antydepresant!

at

Mamy połowę listopada, a za oknem śnieg! Cudownie patrzy się na ten świat za oknem, a w ciepłym domu można czytać, nadrabiać seriale i pić pyszną czekoladę. W końcu mamy jesienną chandrę, więc można sobie pozwolić, prawda? Zapraszam po przepis na klasyczną gorącą czekoladę.

klasyczna gorąca czekolada

Listopad nie taki straszny jak go malują. Ja niczym supermarkety po Wszystkich Świętych zaczynam świąteczne przygotowania. To dla mnie sposób na listopad, który wcale nie jest taki zły, jak by się wydawało. Wszystko jest kwestią nastawienia. Agnieszka Maciąg na swoim blogu napisała:

Przyciągamy do siebie dokładnie taką energię, jaką wysyłamy w świat. Prawo przyciągania działa idealnie i bezwarunkowo.

Tak więc, zamiast narzekać zróbmy coś, co pomoże te chwile przetrwać, wyjdźmy na spacer, wypróbujmy nowe przepisy, upieczmy coś, oglądajmy ulubione filmy zawinięci w kocyk – wszystko z pozytywnym nastawieniem 🙂  Ja urządzam mieszkanie, dobieram nowe dodatki, również te świąteczne, zmieniam poduszki  (Lifemanagerka ładnie na to mówi: syndrom wicia gniazda ;), przy okazji robię sobie gorącą czekoladę, która umila mi chwile przy książce. Wrócił mój Kindelek, więc stęskniona nadrabiam lektury 🙂

klasyczna gorąca czekolada

A przepis na gorącą czekoladę jest bardzo prosty. Zrobiłam ją z gorzkiej, deserowej czekolady z mlekiem i śmietanką. Dodałam też cynamon, aby trochę wzbogacić smak. W końcu w taki sposób można dogadzać sobie w te krótkie, pochmurne dni późnej jesieni i zimy 🙂

Klasyczna gorąca czekolada
Serves 2
Napisz recenzję
Drukuj
Czas
30 min
Czas
30 min
Składniki
  1. 250 ml mleka
  2. 100 ml śmietanki kremówki
  3. 2 łyżeczki cukru
  4. 100 g gorzkiej czekolady
  5. 1/3 łyżeczki cynamonu
  6. ew. bita śmietana
Przygotowanie
  1. Wlej do rondelka śmietankę, mleko i dodaj cukier i cynamon. Zagotuj.
  2. Czekoladę posiekaj. Wsyp do ciepłego mleka i mieszaj aż czekolada zrobi się gładka i bez grudek. Zagotuj chwilę mieszając cały czas, aby czekolada się nie przypaliła.
  3. Przelej do kubka, udekoruj bitą śmietaną i oprósz cynamonem.
Notatki
  1. Zamiast cynamonu możesz dodać paprykę chili, która doskonale współgra z gorzką czekoladą.
Wyspa Inspiracji http://www.wyspainspiracji.pl/

 Wybaczcie mi te świąteczne fotki, nie mogłam się powstrzymać biorąc pod uwagę to, że kupiłam sobie takie lampeczki ostatnio i puszkę na ciastka w czerwono-białym klimacie (z KIKa) 🙂 Teraz nie pozostało nic innego niż je upiec i uzupełnić puszkę. Jeśli chodzi o podsumowanie tygodnia, dodam jutro 🙂

klasyczna gorąca czekolada

Jakie są wasze sposoby na piękny listopad? Co myślicie o świątecznym klimacie już w listopadzie?

Share:

Kasia Janeta

Pochodzę z pięknej mieściny na południu Polski. Miłośniczka podróży, kwiatów, książek i DIY. Staram się kreatywnie spędzać czas wolny. Na blogu piszę o tym, co mnie pasjonuje i inspiruje.