in Przepisy, Styl życia

Lemoniada fiołkowa

at

Fiołki… Małe, niepozorne, słodko pachnące kwiaty. Spacer po lesie zaowocował znalezieniem niezwykłego miejsca pełnego fiołków. Nazbierałam pełną garść i przygotowałam z nich pyszny, wiosenny napój. Zapraszam na fiołkową lemoniadę!

lemoniada fiołkowa

 

Wybrałam się w poniedziałek na spacer po lesie. Znalazłam duże stanowisko fiołków wonnych. Mało ludzi wie, że jest to roślina jadalna i wykorzystuje się ją nie tylko do produkcji perfum, ale też jako dodatek do sałatek, soków, galaretek oraz jako ozdoba tortów. Dawniej robiono z niego syrop na kaszel, a olejek z fiołków jest jednym z najdroższych olejków na świecie. Pięknie pachnący fiołek to roślinka niepozorna, kwitnąca w marcu i kwietniu, a potem jesienią drugi raz. Do jedzenia nadają się zarówno kwiaty jak i liście. Zbieranie tych kwiatów wydaje się żmudne, ale zastosowanie ich w kuchni nagradza wszystkie bóle kolan 🙂

share week

 

Lemoniada fiołkowa to jeden z prostych sposobów na wykorzystanie fiołków w kuchni. Przygotowanie lemoniady jest proste i nie zajmuje dużo czasu, a efekt… Sami widzicie! I to bez żadnych nienaturalnych barwników. Przygotowując lemoniadę będziecie zdumieni magiczną zmianą koloru. Sam napar z fiołków jest zielonkawy, ale po dodaniu cytryny zmienia się na piękny róż. Posłódźcie lemoniadę tym, czym lubicie. Ja użyłam cukru, bo akurat miód mi się skończył. 

Lemoniada fiołkowa
Napisz recenzję
Drukuj
Czas
30 min
Czas
30 min
Składniki
  1. szklanka kwiatów fiołka wonnego
  2. 4 łyżki cukru
  3. 2 cytryny
  4. szklanka wrzątku
  5. woda gazowana 1 l
Przygotowanie
  1. Fiołki zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut. Odcedź napar. Dodaj cukier i sok z dwóch cytryn. Wymieszaj. Przelej do butelki z korkiem. Dopełnij mineralną wodą gazowaną, szczelnie zamknij w wstaw do lodówki.
Wyspa Inspiracji http://www.wyspainspiracji.pl/

Kilka kępek sobie wykopałam i zasadziłam w ogrodzie. Mam nadzieję, że wysieją się same i pokryją trawnik kwieciem na wiosnę. Istnieje także biała odmiana fiołka wonnego. Kwiaty można też „kandyzować” – będą piękną dekoracją wiosennych ciast. 

lemoniada fiołkowa

O fiołkach pisano wiersze, według mnie lepsze niż te o banalnych różach. Czytajcie ten Pawlikowskiej-Jasnorzewskiej:

 

Fiołki, jak i inne kwiatki, nie chciały mieć ust ni oczu,
rąk, które można załamać, włosów, co mogą posiwieć.
Wolały zamilczeć w trawie, z daleka na uboczu.
Wolały nie być szczęśliwe ani też nieszczęśliwe.

Fiołki nie chciały się spalić w pożarze na siódmym piętrze,
fiołki nie chciały umierać na łóżku w krzyku i strachu.
Nie chciały być wcale większe, mądrzejsze i gorętsze,
życzyły sobie spokoju w niskim, fiołkowym zapachu.

Fiołki nie chciały miłości, tęsknot i czekan na listy.
Nie chciały płaczu marzenia, kiedy je na śmierć wzywają.
Wolały codzienną pszczołę obojętności złocistej,
która im serca nie weźmie, bo go umyślnie nie mają.

lemoniada fiołkowa

Do dzieła! Smacznego!

Share:

Kasia Janeta

Pochodzę z pięknej mieściny na południu Polski. Miłośniczka podróży, kwiatów, książek i DIY. Staram się kreatywnie spędzać czas wolny. Na blogu piszę o tym, co mnie pasjonuje i inspiruje.