in Kuchnia, Śniadania

Weekendowe śniadanie – pieczona owsianka z owocami

at

Nie wiem, czemu tak długo pomysł zrobienia pieczonej owsianki kiełkował mi w głowie – przecież to jest pyszne! Tak jakby jeść smaczne ciasto na śniadanie, a przy tym nie trzeba mieć żadnych wyrzutów sumienia! Pieczona owsianka z owocami to rewelacyjne śniadanie nie tylko na weekend.


Ciepłe, aromatyczne, z dodatkiem rozgrzewającego cynamonu. Albo bez, jak ktoś nie przepada. Za to można dorzucić trochę kakao albo kokosu. Interpretacja dowolna, ważne, że można podać na ciepło jako idealne śniadanie na zimny, październikowy poranek albo zabrać do pracy. 

Staram się korzystać z tej jesiennej aury. Ostatnio wybrałam sie do lasu po piękne gałązki róży i szyszki, które przydają się do zimowych dekoracji. Zachwycają mnie kolory na drzewach, wyjątkowo mi smakuje herbata w termosie zabrana na spacer. To też czas weekendowych podróży, marzy mi się wybrać jeszcze gdzieś w góry, ewentualnie w jakiś piękny zakątek Polski. Polecicie jakieś miejsce, które wyjątkowe jest właśnie jesienią? No i jesień na talerzu – te wszystkie dynie, jabłka, korzenne przyprawy – przemycam je kiedy tylko się da 🙂 Mam nadzieję, że wy też należycie do tych, co kochają tę porę roku! ZOBACZ TEŻ INNE PRZEPISY NA ŚNIADANIA

Pieczona owsianka - przepis podstawowy
Serves 2
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
45 min
Czas przygotowania
45 min
Składniki
  1. 1 szklanka płatków owsianych
  2. 1 szklanka mleka roślinnego
  3. 1 łyżka ksylitolu
  4. 1/2 łyżeczki cynamonu
  5. 1/4 łyżeczki sody
  6. 1 szklanka owoców (banany, trudkawki, maliny, jagody, jabłka, gruszki...)
Przygotowanie
  1. Wymieszaj płatki z słodzikiem, sodą i cynamonem oraz owocami pokrojonymi w kostkę.
  2. Przełóż do żaroodpornego naczynia (najlepiej kokilek)i zalej mlekiem.
  3. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 st. C i piecz 30 minut.
Przepis możesz modyfikować w zależności od preferencji. Wypróbuj te wersje
  1. kakao, orzechy i gruszki
  2. jabłka, mielone goździki i cynamon
  3. masło orzechowe i banan
  4. kakao i maliny
Wyspa Inspiracji http://www.wyspainspiracji.pl/
Przepis na owsiankę można bez problemu modyfikować. Dorzucić inne owoce, dodać inne mleko, dosypać kakao… Ile smaków, tyle możliwości. U mnie na pewno zagości częściej na stole, i to nie tylko na śniadanie!

Kasia Janeta

Pochodzę z pięknej mieściny na południu Polski. Miłośniczka podróży, kwiatów, książek i DIY. Staram się kreatywnie spędzać czas wolny. Na blogu piszę o tym, co mnie pasjonuje i inspiruje.