in Boże Narodzenie, Desery, Kuchnia

Świąteczne naleśniki z pomarańczą i serkiem

at

Hop, hop! Dobry wieczór! Dziś przybywam do was z nowym przepisem na świąteczne naleśniki z pomarańczą i serkiem, idealne na grudniowe, weekendowe śniadanie. 

Świąteczne naleśniki


Nalesniki w kształcie choinki, wyglądają apetycznie prawda? Jestem pewna, że zachwycą dzieci i nie tylko! Czy jest ktoś, kto nie skusiłby się na takie śniadanie? Naleśniki robi się standardowo, jedynym urozmaiceniem jest przygotowanie dwóch kolorów masy naleśnikowej. Odłożyłam 1/4 część ciasta i wymieszałam ją z łyżeczką kakao, do reszty dodałam zielony barwnik (ze szpinakiem też działa!).

Świąteczne naleśniki

Na patelnię wystarczy nalać zygzakiem łyżeczkę brązowej masy i gdy troche się zetnie pokryć zieloną i piec jak tradycyjne naleśniki. Takie danie napełniłam serkiem naturalnym i cząstkami pomarańczy, a ziarenka granatu do złudzenia przypominają lśniące bombki.

Świąteczne naleśniki z pomarańczą i serkiem
Serves 2
Napisz recenzję
Drukuj
Czas
40 min
Czas
40 min
Składniki
  1. 1 jajko
  2. 0/5 szklanki mleka
  3. 0/5 szklanki wody
  4. 1 łyżka oleju
  5. szczypta soli
  6. 1 łyżka cukru
  7. mąka pszenna ok. szklanki
  8. zielony barwnik lub dwie łyżki zmiksowanego, uduszonego szpinaku
  9. 1 łyżeczka kakao
  10. 5 łyżeczek ziarenek granatu
  11. 2 pomarańcze
  12. kubeczek naturalnego serka homogenizowanego
Przygotowanie
  1. Mleko, wodę, jajko, sól, cukier zmiksuj. Dodaj tyle mąki, aby otrzymać ciasto konsystencji śmietany.
  2. Odlej 1/4 ciasta i dodaj do niej kakao, wymieszaj.
  3. Do reszty ciasta dodaj zielony barwnik (lub szpinak), wymieszaj.
  4. Pokrój pomarańcze na cząstki.
  5. Na patelnię cienkim strumieniem wylej łyżkę brązowej masy i smaż, aż się lekko zetnie. Następnie na patelnię wylej porcje zielonego ciasta i usmaż z obu stron.
  6. Stronę naleśnika bez wzoru pokryj serkiem i rozłóż cząstki pomarańczy. Zwiń dwa razy w trójkąty.
  7. Podaj posypane pestkami granatu.
Wyspa Inspiracji http://www.wyspainspiracji.pl/

 

Na śniadanie, deser, a może zamiast obiadu? Kiedy zjedlibyście choinkowe naleśniki?

ZOBACZ TEŻ:

Rzeczy, które chcę zrobić w grudniu

 

Kasia Janeta

Pochodzę z pięknej mieściny na południu Polski. Miłośniczka podróży, kwiatów, książek i DIY. Staram się kreatywnie spędzać czas wolny. Na blogu piszę o tym, co mnie pasjonuje i inspiruje.

  • oj…takich jeszcze nie jadlam..przy nablizszej okazji wyprobuje…

  • Wyglądają przepysznie – to idealny pomysł na przemycenie szpinaku jeśli ktoś za nim nie przepada – do tego ta stylizacja na choinki – obłędna <3

  • Wyglądają bardzo apetycznie:) Dla siebie zamieniłabym jednak mąkę pszenną na jaglaną albo owsianą. Pszenna zdecydowanie mi nie służy;)

  • Renata

    Moja córka pochłonie je w całości :-)! Dziękuję za przepis! Takich jeszcze nie jadła:-)

  • Wyglądają uroczo! Nigdy bym nie wpadła na to żeby zrobić z naleśników choinki… Idealne na śniadanie 🙂

  • Cudnie! Dlaczego ja nigdy na to nie wpadłam! 🙂
    Pomysł genialny i na pewno z niego skorzystam. Zamiast szpinaku, dodam matchy – sproszkowanej zielonej herbaty. Nadaje potrawom piękny kolor!