in Kuchnia, Śniadania

Weekendowe śniadanie – szakszuka pomidorowa

at

Kto w niedzielę robi sobie długie leżakowanie w łóżku? Raz w tygodniu należy się odrobina wypoczynku i zanim znów wpadniemy w wir pracy warto zostać tej niedzieli w łóżku.  Dzisiejszą gwiazdą jest szakszuka – przepis na to pyszne danie poniżej.

 

Szakszuka to danie znane w kuchni tunezyjskiej i marokańskiej. Jest to rodzaj jajek w lekko pikantnym pomidorowym sosie. Jest idealna na śniadanie, robi się praktycznie sama. Te śniadanie jest tak pyszne, że na pewno będę ją robić częściej i myślę, że duża porcja może z powodzeniem zastąpić też lekki obiad. 

Szakszuka pomidorowa
Serves 2
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
30 min
Czas
30 min
Czas przygotowania
30 min
Czas
30 min
Składniki
  1. dwie łyżki oleju
  2. ząbek czosnku
  3. mała cebula
  4. pół papryki czerwonej
  5. puszka krojonych pomidorów
  6. dwa jajka
  7. sól, pieprz
  8. kmin rzymski
  9. papryka chili
  10. natka pietruszki
Przygotowanie
  1. Na patelni rozgrzej olej. Cebulę i czosnek posiekaj i zrumień na patelni. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę paprykę i smaż przez kilka minut.
  2. Dodaj pomidory z puszki i gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut.
  3. Dodaj przyprawy: pieprz, ostrą paprykę, kmin rzymski i sól.
  4. Duś kolejne 5 minut.
  5. W sosie zrób łyżką dwa wgłębienia i wbij jajka.
  6. Zostaw na średnim ogniu aż jajka się lekko zetną z wierzchu.
  7. Podawaj z chlebem.
Wyspa Inspiracji http://www.wyspainspiracji.pl/
 

Do tego kawa zbożowa i świeże owoce i robi się z zwykłego, szybkiego śniadania prawdziwa uczta. Jeszcze tylko do tego przyjemna lektura lub serial i zakończenie tygodnia będzie naprawdę udane.  Ja przygotowałam sobie też owocowe smoothie i świeże truskawki, którymi w końcu mogę się nacieszyć.  Wy też czekaliście na pierwsze polskie truskawki tak jak ja? Jem je kilogramami! Kończę też czytać Szepty kamieni, o których już mówiłam w wpisie książkowym. Serdecznie polecam wam ten reportaż 🙂 

To co? Wypróbujecie ten przepis? I zdradźcie też swoje ulubione przepisy na leniwe, weekendowe śniadania! Na słodko czy na słono? 

 

 

 

Share:

Kasia Janeta

Pochodzę z pięknej mieściny na południu Polski. Miłośniczka podróży, kwiatów, książek i DIY. Staram się kreatywnie spędzać czas wolny. Na blogu piszę o tym, co mnie pasjonuje i inspiruje.

  • Ciekawa propozycja 🙂 A ja ostatnio zaszalałam i zrobiłam jajko sadzone że szparagami. Niedziela to dzień, podczas którego jest czas na przygotowanie czegoś więcej poza standardowymi kanapkami.

    • Dokladnie tak! Ja czasem lubię poświętować sobie długim, pysznym śniadaniem. Jajko ze szparagami? Podasz przepis?

      • Przepis to nic wymyślnego 😉 Ugotowane szparagi + jajko sadzone + serek twarogowy + grzanki.

  • Trochę jak jajecznica, ale nie do końca, trochę jak omlet, ale też nie całkiem! Ciekawy przepis. I prosty! Na pewno wypróbuję:)

  • Ale to smakowicie wygląda, chyba muszę wypróbować, bo już nie mam nowych pomysłów na śniadania 🙂

  • Nie jadamy jajek, ale ostatnio w Poznaniu Wilk jadł wegańską – muszę się nauczyć 🙂

  • Guesswhatpl

    Uwialbiamy szakszukę, na śniadanie rewelacja!

  • Wygląda ciekawie – no i nowe słowo poznałem, bo wcześniej o nim nie słyszałem 🙂

Inline
Inline