in Styl życia

Jak zrobić własne suszone pomidory?

at

Lato to przede wszystkim bogactwo sezonowych owoców i warzyw. Pomidory, choć dostępne cały rok, tylko latem smakują tak jak powinny. Warto ich smak pełen słońca zatrzymać na dłużej. Ja uwielbiam suszone pomidory i choć zawsze kupuję je w sklepie, to tym razem postanowiłam przygotować je w domu. Zobacz, jak zrobić własne suszone pomidory.

suszone pomidory

Jak suszyć?

Najlepszą opcją będzie suszenie na słońcu. To proces długotrwały i nie każdy ma ogródek na wsi, aby wystawić tam w pełnym słońcu przygotowane do suszenia warzywka. Można też skorzystać z suszarki do grzybów i ziół, ale dla tych, którzy nie posiadają takiego sprzętu polecam ususzyć je w piekarniku. 

Ja suszenie rozłożyłam na dwa dni. Pierwszego dnia suszyłam przekrojone na pół pomidorki papryczkowe przez dwie godziny w temperaturze 100 stopni Celsjusza. Mój piekarnik posiada tylko taką najniższą temperaturę, dlatego przez pierwszą godzinę, aby uniknąć przypalenia, lekko uchyliłam piekarnik. Drugiego dnia znów nastawiłam pomidorki na dwie godziny w minimalnej temperaturze. 

suszone pomidory

Ach, ten zapach! Suszone pomidory to mój ulubiony dodatek do sałatek, jajecznicy, a nawet potrafię jeść je prosto ze słoika. Papryczkowe pomidorki po ususzeniu znacznie straciły na objętości i takie będą idealne do sałatek. Te sklepowe są większe i zazwyczaj je musiałam kroić na pół. 

Suszone pomidory
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
30 min
Czas pieczenia
5 hr
Czas przygotowania
30 min
Czas pieczenia
5 hr
Składniki
  1. 300 g pomidorków papryczkowych
  2. gałązka świeżej bazylii
  3. olej lub oliwa
  4. gałązka suszonego tymianku
  5. ząbek czosnku
Przygotowanie
  1. Pomidorki umyj i przekrój na pół.
  2. Rozłóż na wyłożonej papierem blaszce i włóż do piekarnika.
  3. Susz w 100 stopniach Celsjusza przez 3 - 5 godzin.
  4. Suszone pomidory powinny być suche i pomarszczone z zewnątrz, ale elastyczne.
  5. Suszone pomidory włóż do słoika i dodaj gałązkę świeżej bazylii, suszonego tymianku i ząbek czosnku, szczyptę morskiej soli i zalej olejem.
  6. Zakręć i przechowuj w lodówce.
Wyspa Inspiracji http://www.wyspainspiracji.pl/
Spotkałam się też z tym, żeby zalewać je gorącym olejem w wysterylizowanych słoikach, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia. Tak zawekowane mogą leżeć nawet rok w spiżarce. Kto by to jednak sprawdzał, skoro takie pomidorki znikają ze słoika z prędkością światła. Będę musiała szybko dorobić kolejną porcję!

suszone pomidory

Suszone pomidory przechowuję w zakręconym słoiku na drzwiach lodówki, a aromatyzowany olej również wykorzystuję jako sos do sałatki. Zamiast oleju również dobrze sprawdzi się oliwa z oliwek, jednak zachęcam do wykorzystania oleju rzepakowego. Nasz rodzimy olej posiada 10-krotnie więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych i jest bardzo niedoceniany. Najlepszy jest oczywiście ten nierafinowany, który nie został poddany procesom oczyszczania i wysokiej temperaturze. 

A Ty robisz przetwory z pomidorów? Które są Twoimi ulubionymi?

Kasia Janeta

Pochodzę z pięknej mieściny na południu Polski. Miłośniczka podróży, kwiatów, książek i DIY. Staram się kreatywnie spędzać czas wolny. Na blogu piszę o tym, co mnie pasjonuje i inspiruje.