in Przepisy, Styl życia

Moja ulubiona zupa dyniowa z imbirem i pomarańczą

at

Moja ulubiona zupa dyniowa? To rozgrzewający krem z kleksem śmietany i chrupiącą czarnuszką. Zupa dyniowa z imbirem i pomarańczą to jeden z lepszych przepisów do zrobienia z tego jesiennego warzywa.

img_3937

Moje pierwsze podejście do dyni było średnio udane. Przeszkadzała mi trochę jej słodycz, której nie umiałam przełamać żadną przyprawą. Potem jednak znalazłam odpowiedni przepis i dodałam trochę świeżego imbiru, którego jesienią u mnie pod dostatkiem oraz sok pomarańczowy. Tę wersję zupy dyniowej lubię – lekko pikantna, ale dalej delikatna i aksamitna. Zupę dyniową można spokojnie dopisać do mojej listy rzeczy, które warto zrobić jesienią. Jeśli lubicie dynię, koniecznie wypróbujcie! 

Zupa dyniowa z imbirem i pomarańczą
Napisz recenzję
Drukuj
Czas
50 min
Czas
50 min
Składniki
  1. 500 g dyni hokaido
  2. 1/2 szklanki soku pomarańczowego
  3. 1 łyżka masła
  4. 1 łyżka świeżego, startego imbiru
  5. sól i pieprz
  6. bulion warzywny
  7. 3 łyżki śmietany
  8. szczypta czarnuszki
Przygotowanie
  1. Dynię umyć, usunąć z niej pestki i pokroić w kostkę.
  2. Na rozgrzaną oliwę wrzucić imbir i dynię. Smażyć przez 5 minut.
  3. Następnie dodać sok pomarańczowy i dwie szklanki bulionu. Gotować ok. 30 minut do miękkości dyni.
  4. Za pomocą blendera zmiksować zupę na gładki krem.
  5. Doprawić, podawać z śmietaną i czarnuszką.
Wyspa Inspiracji http://www.wyspainspiracji.pl/

 Jestem ciekawa jaką dynię wy lubicie? Robicie z niej zupy, przetwory, a może tylko dekoracje? Podzielcie się dobrymi przepisami w komentarzu!

zupa dyniowa z imbirem i pomarańczą

Przepis pojawił się w Magazynie Wyspa Inspiracji – Jesień 2016. Jeśli przegapiliście tę edycję zapraszam do czytania 🙂

 

Share:

Kasia Janeta

Pochodzę z pięknej mieściny na południu Polski. Miłośniczka podróży, kwiatów, książek i DIY. Staram się kreatywnie spędzać czas wolny. Na blogu piszę o tym, co mnie pasjonuje i inspiruje.